Wednesday, May 22, 2013

PENGALAMAN TEMUDUGA DI UNIVERSITI MALAYA (UM)

Assalammualaikum,



Alhamdulillah, Allah beri kesempatan tuk saya share lagi pengalaman sy di blog ini..
 So based on the tajuk, sy akan straight to the point je la, untuk mengelakkan anda2 semua bosan..

Ok, sesi interview saya bermual jam 2 ptg, dan saya telah sampai jam 12tgh/h..sesi pendaftaran bermula jam 1 ptg..
mereka suruh isi borang pre-interview warna kuning yg tnya ttg course ape kita minx and mcm2 lagi, x susah pon..so chill je k..
 then gi solat, kul 2 tepat mereka pggil nama sorang2 tuk dibawa ke bilik interview..saya dapat BA4..
dalam bilik tu ade 3 interviewer..(2 laki sorg pompuan)

So the 1st thing sy buat masa sy masuk ialah beri salam dan senyuman..selepas itu sy bagi fail sijil sy..
then mereka start tnya

1.course ape saya ambil?
2.kenapa nak ambil kos ni..?
3.tau sikit x basic dye?
4.ada belajar subject ni x masa kat matric.?
5.lepas tu sy banyak bercerita..?
6.mereka tnya kenapa nk masuk UM.?
7.future plan saya?

Selepas tu habis la..x lama pon dalam 10 minit shj..so rileks and dun worry..

Tips semasa temuduga

1.Datang awal, supaya tau kat mne pendaftaran and x kelam kabut.
2.Pakai simple je pls..baju kurung pun dh cukup..tudung bawal pon ok..klu nk pakai pashmina, x payah nk buat yg cam biawak tu..so x sesuai ok!
3.Senyum bila masuk..and bila nak habis tu salam la interviewer tu.(mengikut gender anda ye, jgn nk gatal salam gender lain dr anda ok..huhu) and cakap la tq.
4.Semasa sedang menunggu diluar, sembg la dgn org sebelah, kurang la perasaan nervous tu.
5.bawak air, sebab nnt lepas interview mesti dahaga punya..sy pon dahaga gila lps interview, x tau la anda.
hmm lagi ape ye?
6.for muslim, doa la bnyk2 pada Allah..agar dimurahkan rezeki dpt masuk U pilihan anda ni..
7.buat spot question so that kita ada jawapan pada soalan yg mungkin disoal..buat skrip, tp jgn hafal sebijik2 plak

So that's all la for interview session saya..harap akan dapat membantu adik2 atau kawan2 sebaya yg nak interview kan..

17 comments:

s3berry96 said...

Assalamualaikum, tumpang tanya interview ni dalam bahasa melayu ke bi?

Florence A.Jefferson said...

Dalam bahasa Inggeris ?

Aqilah said...

yup dlm bi

misss pssstt!! said...

memang semua kos temuduga di UM dalam bi ye?

Aqilah said...

haah,'sume interview..tp jgn takut la..interviee tu dia nk tgk kita minat ke x course kita tu..tu je

Aqilah said...

haah,'sume interview..tp jgn takut la..interviee tu dia nk tgk kita minat ke x course kita tu..tu je

misss pssstt!! said...

saya dapat kos sastera (sejarah ) kat um. 22hb ni pergi iv.. tapi saya mmg betul-2 tak pandai speaking.. huhuhu

Aqilah said...

boleh je ckp melayu..kalau interviewer ckp melayu, ckp melayu..klu interviewer ckp bi, minx izin ckp melayu..hahaha

sukasuki said...

tumpang tanyer time pegi interview tu betulke kene pakai kasut sarung kakler hitam je?

Aqilah said...

kasut sarung tu ye..but warna tu x thu la plak..tp sy mmg pakai wrna hitam...klu ade pakai la, klu x de..redha je la..haha..diaorg x pndg kot.

Eriza Alias said...

tumpang tanya, apa course yang awak mohon ni? diterima tak? rasa-rasanya peluang besar tak untuk diterima? and soalan apa yang awak tanya masa akhir temuduga? mohon jelaskan, tenkiuu

Aqilah said...

sy apply computer science, alhamdulillah skang student UM. nk ckp peluang bsr ke x, sy x tau la.ade je yg x dpt..kene tunjuk confident level yg tinggi masa bercakap, senyum n rileks..sy x ingat la'sy tnya ape..just tnya je la ape2 nk tnya..x yah takut.haha
kalau dia tnya,knp nk msuk UM,knp apply course ni,'tunjukkan semangat berkobar2 anda..hoho

girlnextdoor said...

Salam, saya nak tanya ramai tak student yang ambik course ekonomi di UM? and time interview tu dia kumpul kan semua candidates dlm satu dewan ke?

nurulz_95 said...

salam. saya nak tanya. yg 'future plan' tu means dia maksudkan kita nk krja apa or kita nk smbung blajar dimna? minta keterangan lanjut please.

nurulz_95 said...

and apa yg awk jwb untuk soalan tu?

Aqilah said...

adik2, guna la kreativiti anda untuk menjawab soalan..jgn hafal script!
cakap merepek pon x pe asal KONFIDEN :)

saya x tahu la plak bape rmai apply cost ekonomi, sy student je, bukan staff..hehehe
yeah kumpul stu dewan, nnt dia panggil by group2..ikut je ape diaorag nak..tp tu time sya..

anyway, x yah fikir la sume tu..siapkan minda je..hahah

Unknown said...

Nk tanye
Untuk temuduga kena bawa sijil tu je atau ade tk yg lain

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...