Sunday, August 10, 2014

KOS PERKAHWINAN YANG MAHAL.

Assalammualaikum,

Post harini sudah berlama bertapak dalam kepala aku..stiap hari aku pikirkannya dan ini membuatkan aku ingin menyemadikan buah fikiran aku ni dekat blog yang setia bersama pembaca setia..

Ok tajuk kita hari ni adalah tentang kos perkahwinan yang mahalnya bukan main lagi sekarang ni.. Seperti yang umum tahu, kos majlis perkahwinan memang akan mencecah RM 12000 paling cikai. Dan seperti yang anda semua tahu juga, kat FB pon ramai yang sedang mempromosikan tentang murahkan hantaran perkahwinan, perkahwinan bukan untuk jual anak prempuan la, fahami la anak2 muda yang ingin berahwin tp x mampu.. dan banyak lagi.. Ye aku juga bersetuju dengan wang hantarn perlu dimurahkan.. Tapi, aku x setuju buta, aku cuba buat kajian aku sendri..dan inilah yang aku dapati. Memang mustahil tuk dapat yang terlalu murah incase ko nak bawak bakal bini ko kawin kat pejabat kadi pastu x yah ada majlis apepon. ha yang tu memang x dinafikan murah..

Macam mana nk murahkan?
Ini ialah opinion aku dan pendapat aku sendri ye..
X kan la majlis kawin ko nak amik pakej makanan hanya untuk 500 orang? ko nak ajak spe? sikit sangat ni bg aku..
Sedara mak aku je dah bape ratus, x masuk lagi sedara bapak aku, x masuk lagi sedara jauh mak bapak aku,x masuk lagi kawan2 aku, x masuk lagi kwn adik beradik aku, x masuk lagi kawn bakal laki aku, x masuk lagi sedara mara bakal laki aku.. So for me 500 people for a wedding is not logic (this is base on my experience masa wedding kakak aku dulu, weddin akak aku dulu, invite 2000 orang..)
 so kalau bg aku yang anak keempat ni, mungkin la kurang sikit yg nak invite or dtg, so :

Makanan: RM9x1500orang=RM13500

Hokay, bapak mahalnya weiiiiii!!!!!!!!!!! But it's a fact la , bab makann x kan kurang dari 10k punya.
Okay, bab pelamin ni macam mana? so depend la, kalau ikutkan aku, aku mmg x nak duk atas pelamin..haha malu plak aku nk jadi bahan org tgk kan.. Tp pelamin ni mcm wajib tau, kalau orang dtg, mesti nk tgk pelamin, mesti nak tgkp gambar kat pelamin..so, yeah, bg aku pelamin tu perlu for gambar..and aku target pelamin paling murah boleh dpt bawah rm500..
Baju kahwin plak? klu bagi aku, aku nk yg simple je, x mau yg kerawang2 bnyk sgt..jubah yg cantik..boleh dpt harga murah so target aku RM200 kebawah.
Khemah lagi? so kalau 1500 orang, khemah mesti nak atleast 3-4 khemah? or 5 khemah? stu khemah nak sewa skali ngan langsir tu, td aku tnya mak aku maybe dlm RM250x5=RM1250 (haha mak aku dh pelik kenapa aku tnya ttg sume ni)
Oh then goodies pulak, homai..
Ok bab goodies ni, aku nak simple je sumthing that people can throw it away after that..haha..kotak yg cantik2 skit tu..murah sikit, aku x mau la bekas kaca bagai ni..aku pon buang dpt dri kenduri, sebab aku x tau nak buat ape ngan benda camtu, so yeahhh..

ok, cukup la pengiraan aku ni..sebab aku dh x tau kos2 yang lain.
Tok kadi kene byar, saksi kene bayar, hiasan meja pengantin, hiasan dulang hantaran , meja bangku( asing dengan khemah ke?) THERE IS TOO MUCH THING TO PAY FOR!!!!!!

So, for guys and girls, start earning/save money now, seriously..Stop buying things that are not important such as a new phone when you have a good condition phone, or Online Game, or Prada or Guess or anything..Save as much as we can..

One way to have a cheap wedding is, to try your best to rent 1 tent, invite only org masjid and org kg plus sdara mara terdekat.. An engagement size wedding ceremony..That, i think gonna cost RM5000..If both of your parents are okay with that, then Congratulation, ( i rather not called that a wedding, or rather not have a wedding ceremony, am i?, still confused)

But you know, sometime i think, i dont wanna get married, sumtime i want to get married badly..A girl dilemma i guess. Instead of spending a whole lot of money for a one day event, why not use it for future..
A good breasts pump gonna cost you rm 2000 for madela brand.., house and car and kos bersalin if nak bersalin kat hospital swasta.. HOmaiiiii, just writing about this cause me headache.. :(

The conclusion is, we have to be prepare for it, maybe it will come sooner or later..One way to make it easy is do a business, you can earn a lot and save a lot too.. And guys, if you want that girl, take her respectfully from her family please. Jangan ingat wang hantaran tu sebagai beban, bapak aku cakap, terima itu as cabaran, dn cuba tuk sediakan yg termampu, dan be proud that you are able to feed 1500 people who came to the wedding..Change your mindset, because facts, are not very flexible the way you want it.

For girls, try not to be a burden too much.. save money too..coz trust me, you gonna spend almost the same as wang hantarn kau..my kakak spent her own money for almost 10k, siap buat pinjaman lagi :/, wang hantarn akak aku, RM17k, tp abg ipar aku tmbah lagi 5k sebab x cukup..my parent spent almost 10k jugak..so total up: RM41k

So let us ,young generation who have desire to get married to be prepare with this facts..Mental, physical and MONEYYYYY!!!!!!!! *sigh*


1 comment:

Farida Badaruddin said...

betul tu zaman sekarang semua mahal je. buat pelamin sendiri lagi jimat.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...